Estudis de grau: ample europeu vs ample espanyol

Al segle XIX les autoritats espanyoles van haver de decidir l’ample de via del ferrocarril i van optar per un ample diferent a l’europeu. Aquella decisió va suposar un  endarreriment enorme de l’economia espanyola.

Passen els segles i sembla que no aprenen dels errors: a començament del s. XXI, les autoritats espanyoles van haver de decidir l’estructura dels estudis universitaris i van optar per un grau de 4 anys, mentre que el bachelor àmpliament majoritari a Europa és el de 3 anys. Aquesta diferència suposa un llast per a la internacionalització del nostre sistema d’educació superior i per a la internacionalitat dels nostres titulats. És un error que no es corregeix i que ens costa car a tots.

Mapa d'Europa de l'any 1934

La figura, que il·lustra les fronteres geo-econòmiques d’Europa, és de l’any 1934 (Extret de: J. Vicens Vives, Tratado General de Geopolítica). Curiosament, les fronteres més infranquejables corresponen a Espanya i a Rússia, dos països amb estudis de bachelor de 4 anys. Des del punt de vista de l’obertura dels sistemes d’educació superior, la situació no ha canviat gaire en 80 anys.

Publicat on General.